Etikettarkiv: Petrus

Petrus Teodor (Ulin) Julien

Petrus Julien (f Ulin) lefnad.

I mina gömmor har jag tre stycken endollarsedlar som är förknippade till tre minnen jag har.dollar_petrus_julien En har jag sparat från min resa jag gjorde till USA på sjuttiotalet, en har jag fått från min morbror, sjömannen, Hans ”Dallas” Dahlin  och en har jag fått som julklapp från Petrus Teodor Julien. Petrus liv har för mig varit  frågetecken, inspiration och fantasi. Jag har inte kunnat luska ut allt men lite vet jag dock.

Petrus Teodor Ulin som han hette innan han emigrerade föddes 1886 i Ramsås, dryga milen sydväst från Kramfors i Ådalen. Han var en av fyra äldre bröder till min farmor Tea. Karl Leo var den äldsta, Axel och Petrus därefter. Leo:s ena son Georg utgav en skönlitterär bok om Ådalen och arbetarrörelsen under 1900-talets första årtionden, ”Dessa dina minsta små” där huvudpersonerna var Leo med familj. När man läser den boken kan man förstå varför Petrus och Teas syskon dog i så unga år. Den som levde längst av dessa syskon var Martin som blev 47 år.  Nästan allihop dog i tuberkulos vilket kan bero på den trångboddhet och andra levnadsförhållanden som rådde i Ådalen på den tiden.petrus_julien_fargo

Mars 1913  emigrerade Petrus till USA. Han skickar ett vykort, poststämplat Moorhead MN den 26 juni 1913, till sin syster Tea med sig själv och en kamrat utstyrda till cowboys. På baksidan av vykortet kan man läsa ”vi är nu på väg till vestern vi har löst till montärna vi är nu i fargås vi lämnade Duluth den 25 Martin Nydahl är med i sälskapet jag skall skriva ett bref då vi kommer att stanna undrar om ni har haft någon treflig midsommar lef väl är min önskan teknad af mig Teodor Julin”

Var Petrus sedan hamnade eller vad han gjorde är för mig okänt. 1940 återfinner jag dock honom i USA:s folkräkning. Då bor han i Duluth och jobbar inom träindustrin. Precis som han antagligen gjort sedan barnsben och Ådalen. Om han någonsin var tillbaka till Sverige på besök är ett frågetecken. Det jag vet är att han skickade en julhälsning till Tea 1957 poststämplat i Effie Minn. I det brevet skriver Theodore att han varit sjuk i förkylning och att han hört att en Johan Wiklund har dött  och skriver om sig själv  och döden ”man vet inte när det kommer när man är över 70 år. det är så underligt att en slaf lever så länge som har arbetat och sliten sen en var 12 år 10 timmar om dagen och inte vidare kraftig mat att leva på”
petrus_julien_home

Sista bilden jag har av Petrus är bilden med honom framför sitt lilla eternitliknande hus troligen beläget i Effie, Isanti county i Minnesota. Det är där han dör 1969 i januari 86 år gammal.

Trots att jag egentligen inte vet vem han var så har han varit en slags förebild. Trots tuffa förutsättningar har han vågat drömma om något annat och samtidigt orka stå ut trots att det kanske inte blev som han drömde. Alltså en helt vanlig hårt arbetande människa. En bland många som inte har synts eller märkts i den stora världen.