Etikettarkiv: Wallén

En jul och därefter

Den minnesvärda julen 1964..

20130627_140007

Sala Allehanda 1965-02-02

Den mest blommande julrosen, julkaktusen eller den mest klädda granen. I januari eller februari varje år under 60-talet kunde man hitta små artiklar med bilder i Sala Allehanda. Små notiser för att uppmärksamma ovan-ligheter i den lilla världen. Kanske också för att kunna sälja prenumerationer? Sådana artiklar fanns väl antagligen i de flesta tidningar, allt för att hålla samman och prägla det lokala. Existerar ju fortfarande idag men kanske mer med olika föreningsaktiviteter, folk i vimlet och liknande.

Jag tyckte dock som nästan 10-åring att det var roligt att ens mormor var med i en tidning med ganska stor bild och mycket text. Och naturligtvis fick vi barn beundra den gröna växande granen när vi kom på sportlovet. Mormor var en sådan mormor som alla barnbarn tyckte om. Och hon hade många. Hon lät barna vara med, hon såg och hon lärde ut. Jag har fortfarande kvar en trasmatta som vi gjorde tillsammans (eller mormor gjorde det mesta och lät mig få känslan att jag vävt riktigt mycket).

Kan ha varit det sportlovet som även min kusin Peter med sin familj var där. Vintern hade varit snörik och naturligtvis var det stora snövallar utefter den smala grusvägen. Som vi lekte i och på. Ofta gick vi utefter vägen ner mot byn och drömde och fantiserade om framtiden. En framtid där vi trodde att vi skulle bedriva jordbruk tillsammans. Men riktigt så vart det inte. Åtminstone inte för mig. För Peter vart det dock travhästar, träning och tävlingar.